Klasszikus vadas-mártás
Elkészíthető ez a mártás akár önmagában is a vasárnapi maradék húslevesből, az ilyen-olyan kocka helyett a szűrt lét felhasználhatjuk alaplé gyanánt, a benne főtt zöldségeket viszont már semmiképp. A friss zöldségektől és a karamelltől édeskés, a citromtól, mustártól kellemesen pikáns ez az étel...
HOZZÁVALÓK
- 500 g sárgarépa
- 300 g zellergumó
- 200 g petrezselyemgyökér
- 1 db vöröshagyma
- 50 ml étolaj
- 60 g cukor
- 3 db babérlevél
- 1 db citrom leve (ha bio héja is)
- 40 g mustár
- 250 g tejföl
- só, bors ízlés szerint
- 1 liter alaplé
ELKÉSZÍTÉS
A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, zellert meghámozzuk, karikázzuk, daraboljuk.
A hagymát is megpucoljuk és felszeleteljük.
Egy nagyobb lábosban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a (kristály)cukrot, és szép aranybarna karamellt készítünk. Óvatosan hevítsük, meg ne égjen, mert keserű lesz... (Kipróbáltam már az egyik sütőtök krémleves alappal is ... vaj - hagyma - méz - kakukkfű ... szuper variáns, a kombináció illata páratlan, de ezt csak az tudja aki próbálta :) )
Ha kész bele tesszük a szeletelt vöröshagymát, 2 percig kevergetjük, pirítjuk, majd a zöldségek is mehetnek bele és kb 5 perc után felöntjük az alaplével. Fűszerezzük a babérlevelekkel, frissen őrölt fekete borssal, citrom levével és bio termés esetén a reszelt héjával is. Sózzuk és fedő alatt puhára főzzük.
Ha megpuhultak, kivesszük a babér leveleket és egy botmixerrel simára turmixoljuk.
Hozzáadjuk a mustárt, tejfölt, habverővel simára keverjük. Kóstoljuk, ízlés szerint után ízesítjük még ha szükséges... babérleveleket vissza tehetjük...
Elkészült a klasszikus vadas mártás! :)